День вишиванки в Україні

День вишиванки в Україні

У травні, коли природа просинається від довгого зимового сну, розквітають маки на святковому вбранні українців. Вишиванка не просто красиве вбрання, це – уквітчана українська душа, красива, багата, наповнена любов’ю до всього світу.

Всесвітній день вишиванки

Ідея студентів Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича, які одного дня прийшли на лекції у вишиванках, припала до душі. Протягом кількох років цей день став святом для всієї країни, трохи пізніше стали долучатися представники діаспори та інші прихильники української вишиванки. Сьогодні можемо з упевненістю стверджувати, що ми святкуємо Всесвітній день вишиванки, хоча свято поки що не є офіційним.

Найяскравіше видовище, яке приваблює тисячі глядачів – парад вишиванок. Мовби всі райські пташки та квіти з усього світу злетілися та присіли відпочити на плечі учасників ходи. Яка ще нація може похвалитися таким яскравим і неповторним етнічним костюмом?

Кожного року до свята приєднується все більше людей. День вишиванки урочисто відзначається, не тільки в Україні, а й у Канаді, де проживає найбільша в світі українська діаспора. Під гаслом «Українці, ми єдині» у Торонто відбувалися заходи «Одягни вишиванку на роботу», хода у вишиванках та автопробіг.

Історія вишиванки

Перші згадки про вишитий одяг скіфів, які жили на землях нинішньої України, зустрічаються ще у свідченнях Геродота, які датовані вони до VIII ст. до н.е. Під час розкопок курганів було знайдено срібні бляшки VI ст., на яких зображено чоловіків у вишиванках.Орнамент на них схожий на той, що вишитий на народному костюмі XVIII ст.

Народ ставився до вишиванки як до святині. З давніх - давен, вишивана сорочка була оберегом та символом краси, здоров’я, родинної пам’яті, любові та натхнення. Дівчина, готуючись до весілля, сама мала вишити вбрання собі та своєму нареченому.

Вишивання споконвіку було одним з найулюбленіших видів декоративно-прикладного мистецтва. Цим видом творчості займалися жінки. Протягом століть зміст вишитих символів поступово втрачався, однак найтиповіші зразки геометричного та рослинного орнаменту використовуються і сьогодні. Найтиповіший малюнок – це червоні маки з зеленого листя на вбранні , але доволі часто зустрічаються барвінок, хмелик, червона калина.

Свято вишиванки

Свято вишиванки припадає на третій четвер травня. Організатори закликають українців із всіх куточків України в цей день одягнути вишиванки, продемонструвавши таким чином єдність народу та духовну свідомість. В програмі свята буде багато сюрпризів і цікавих заходів, найголовнішим з яких, як і в минулі, роки, буде святкова хода. Пам'ятники відомих людей теж одягнуться у вишиванки, це дійсно незабутнє видовище.

У всіх містах відбудуться святкові ярмарки, де можна буде купити вишиванку, проводитимуться майстер-класи, пісенні фестивалі, змагання. Кулінари частуватимуть національними стравами.

Що може єднати дорослих членів родини та малечу більше, ніж таке свято?

Цікаві факти

Вбрання вишите коханою, було символом вірності та любові. Білосніжна, незаплямована сорочка зображала гідну поведінку чоловіка до свої дружини. Також вважалося, поки сорочка залишається білою, доти жінка вірна. У фольклорних джерелах є згадки про історію одного чоловіка, який потрапив у полон під час російсько-турецької війни, вишита його дружиною сорочка, що була на ньому, і врятувала життя.

Святкуймо разом!

В останні роки, коли українці ще більше усвідомили свою національну гідність, вишиванку все частіше можна зустріти на вулицях нашої прекрасної країни. Почесні гості, які відвідують Україну одягають вишиту сорочку, і це не тільки знак поваги, вбрання символізує підтримку великого народу, що продовжує кровопролитну боротьбу за свою незалежність.

Молодята з насолодою одягають вишите весільне вбрання, юні українці – на випускні вечори у школах і університетах, малеча у дитсадочках, розповідаючи віршики про весну усвідомлює свою причетність до величного соціуму.

Зробіть простий вчинок, одягніть національне вбрання і йдіть на роботу, навчання, прогулянку. Ми єдині, а значить, перемогти нас неможливо.

Коментарів немає

Додати коментар

Добавляти коментарі можна буде після авторизації