Борщівські вишиванки – одяг з багатою історією

Борщівські вишиванки – одяг з багатою історією

Борщівські вишиванки – одяг, який важко сплутати з будь- яким іншим. Відмінною рисою цих вишиванок є велика кількість чорного кольору. Згідно до стародавньою легенди під час татарської навали у селах Борщівського краю гинули чоловіки.

На знак жалоби жіноча частина населених пунктів вирішила 7 поколінь носити траур. Для цього одяг вишивали чорною ниткою. Так і народилася борщівська вишиванка.

Останнє покоління, яке було пов'язане сумною клятвою, народилося на початку ХХ століття. Однак і після цього колір вбрання не втратив своєї актуальності. Зараз такий одягають не лише прості люди а й відомі Українці.

Інша легенда

Однак, є ще декілька легенд, які стосуються виникнення борщівської вишиванки. Згідно з однією з них у Борщівському краї декілька років була посуха. Багато рослин через нестачу вологи загинули.

Жителі краю постійно молилися, але дощу так і не було. І ось, якось літній жінці наснився сон, в якому вона побачила, як на березі річці стоїть Божа Матір та шиє тканину чорними нитками. В результаті виходять дивні багаті візерунки. Для різноманітності до чорного було додано червоних, та звернулась односельчан з проханнях: «Давайте допоможемо Матері Божій у вишиванні. Вона землю нашу і рослинність на ній вишивала».

Тоді усі жінки села почали вишивати чорними нитками. Працювали жіночки увесь день, та усю ніч. Так вийшли у них ті самі борщівські сорочки, які вони вдягли на себе. Жіночки у вишиванках вийшли на подвір’я біля церкви, підняли руки до неба, та знов почали молитись, просячи Бога дарувати їм зливу.

Після цього у тих краях посухи більше не було. А ось вишиті борщівські сорочки лишились. Їх передавали з покоління в покоління. Цей одяг це не лише сімейна реліквія, але й цінний оберег.

Історія

Сучасні дослідники, неодноразово, знаходили у борщівській вишиванці ознаки трипільської культури. Такі малюнки можна побачити на глиняних глечиках, горщиках, посуді, та інших виробах майстрів тих часів.

Саме тому вчені не відкидають, що саме глиняні вироби трипільського часу надихнули вишивальниць до створення орнаменту борщівської вишиванки.

Як виглядає вишиванка

Жіноча борщівська вишиванка здавна була прикрасою, оберегом, духовною потребою та символом того, що жінка вміє щось робити своїми руками. Її вдягали не тільки під час жалоби, а й на весілля, свята, та у повсякденному житті.

Одяг має деякі відмінності:

  • Щоденні вишиванки мають невеличкі узори біля шиї та на рукавах.
  • Святкові сорочки мали повністю чорний малюнок на рукавах. Додатково орнамент мав кольорові цяточки, або квіти, які були виконані жовтими, зеленими, червоними та фіолетовими нитками.
  • Деколи для вишиванок використовували вишневі, та оранжеві кольори.

Для кольорових елементів використовувалася та ж техніка як для головного орнаменту.

Кожен з елементів орнаменту має своє значення. Коло означає початок нового життя, лінії - нескінченність людського буття.

Не дивлячись на те, що сорочка була вишита здебільшого за чорними нитками, вона не виглядала жалібною скоріш, навпаки.

Прикмети

Згідно з народними прикметами, на вишиванку переходили як погані, так і добрі властивості характеру, хвороби, настрій, які мала людина, котра носила такий одяг. Щоб не мати проблем сорочку нікому не позичали.

Також одяг використовувався для магічних ритуалів, таких як:

  • Приворот. Для цього на чорній сорочці вишивали червоні цятки та яскраві квіти. Вишиванка вдягалась на свято. Якщо чоловік торкався орнаменту, дівчина вдягала цей одяг ще не менш 9 разів, та шукала привід зустрітися з хлопцем. Якщо їй це вдавалось – чекати сватів.
  • Зняття та наведення вроків. Ритуал проводився без присутності людини. Для нього була потрібна лише її сорочка. З одягом проводився ритуал, після чого вишиванку треба було вдягти на людину. Це допомагало як навести вроки, так і зняти.

Для того, щоб сорочка мала позитивну енергетику, її треба було вишивати лише в гарному настрої.

Для створення справжнього шедевру використовувались cхеми, які передавались з покоління в покоління. Зараз можна знайти спеціальні заготовки, за допомогою яких виготовляються борщівські вишиванки.

В наш час жінки також цікавляться - як вишивати борщівську вишиванку? Спеціальні схеми можна знайти у Інтернеті. Працювати з ними досить легко. З цим завданням впорається навіть новачок. Головне - мати бажання і посидючість.

Ті, хто не хоче витрачати час на самостійне створення сорочки, мають можливість купити борщівську вишиванку. Одяг пропонують сучасні майстри. Така сорочка може бути вишита як у давні часи – руками вишивальниць. Також ви можете обрати вироби, малюнок на яких виконано за допомогою спеціального обладнання. Вони дешевші, але гіршої якості. Найголовніше у них немає “душі” та індивідуальності.

Борщівська вишиванка, купити яку пропонують численні, це стильний виріб, він гармонійно поєднується з різним одягом. Так, сорочку можна вдягти під діловий костюм, джинси, спідницю та інший сучасний одяг.

Коментарів немає

Додати коментар

Добавляти коментарі можна буде після авторизації