Борщівська вишиванка

Борщівська вишиванка

Кожен регіон України здавна славиться власними вишитими виробами. Особливе місце серед них займає чудовий, незвичайний одяг – борщівські вишиванки

Історія походження

Поява цієї унікальної вишитої сорочки пов'язана із давніми трагічними подіями історії, які відбулися у Борщівському краї на Тернопільщині більше як п'ять століть тому. На цей мальовничий край напали вороги, які розграбували села та жорстоко вбили усе чоловіче населення. Жінки та дівчата, залишившись без чоловіків, батьків, братів та синів на знак жалоби дали клятву – носити траурний одяг, протягом семи поколінь. З того часу вони почали вишивати свої повсякденні й святкові сорочки нитками чорного кольору.

Особливості вишиванки

Для її створення використовували вибілене домоткане полотно, яке виготовлялося із конопляних стебел. Виріб густо розшивали чорними, вовняними нитками. Інші кольори теж застосовувалися, але тільки для того, щоб виділити та підкреслити основний темний візерунок.

Крій цих сорочок дещо відрізнявся від інших різновидів спеціальними плечовими вставками, які лягали красивими складками, додаючи жіночій фігурі витонченості.

  • Візерунки розміщуються на рукавах за спеціальною триярусною системою вишивки, що має своє особливе значення.
  • Є декілька десятків технік вишивання, характерних для кожного регіону.
  • Виділяють два види таких вишиванок: повсякденна має орнамент тільки на комірі та манжетах, а святкова – на спині, плечах, грудях уздовж рукавів.
  • Деякі моделі прикрашаються бісером, що надає їм гарний, урочистий вигляд.

Сучасні традиції

Борщівські сорочки донині не втрачають своєї популярності. Народні майстрині, шануючи українські традиції, з любов'ю виготовляють їх та прикрашають вигадливими узорами. Одягнути таке вбрання можна на свято, на роботу і навіть вдома.

У продажі зустрічаються моделі, розшиті хрестиком або іншими видами вишивки за спеціальними схемами. Вироби ручної роботи відрізняються неповторним змістом, тому їх ціна набагато вище.

Коментарі (1)

Mostyuk
Так, вишиванка для нас дуже важлива. Ось як про неї пишуть у віршах http://www.poetryclub.com.ua/getpoem.php?id=936525 Відповісти

Додати коментар

Добавляти коментарі можна буде після авторизації