Буковинська вишиванка – квіткові мотиви

Буковинська вишиванка – квіткові мотиви

Одним з найбільш красивих та яскравих видів українських вишиванок є різновид, популярний на Буковині. У цьому регіоні майстрині виготовляли барвисті вироби, використовуючи для вишивання нитки різнокольорові нитки.

Як виглядають буковинські вишиванки?

Жителі регіону виготовляли сорочки з особливою ретельністю, передаючи традиції цієї майстерності своїм дітям чи онукам. Раніше у вишиванні використовували льняні або конопляні нитки, які фарбували натуральними барвниками в різні кольори. Найпоширеніші кольори – синій, червоний, вишневий, темно-зелений.

Одяг розшивали геометричними візерунками, у вигляді рослинних, весняних мотивів. Через велику кількість кольорів така вишиванка в народі отримала назву «ляпанка». Окрім квітів й листя зустрічалися інші орнаменти – птиці, крилаті коні, «берегині» тощо.

Найдорожчі вишиванки обробляли золотими або срібними нитками. Деякі моделі повністю вишивалися бісером, тому їх вага інколи досягала 10 кг. Такі вироби були доступні тільки заможним сім'ям. Тому, що бісер у ті часи провозили з інших країн і коштував він дуже дорого.

Буковинська вишивка: особливості

  • Повсякденним жіночим одягом була хлоп’янка, яка мала простий крій, вузькі вишиті смужки в основі рукава та по його краю.
  • Святковий варіант прикрашався на плечах, по всій довжині рукава, зліва й праворуч на грудях, спині, з боків.
  • Сорочки гуцулів та русинів відрізнялися своїми індивідуальними особливостями.

У кожному регіоні були поширені власні візерунки. Виконувалися вони різними техніками – хрестиком, гладдю, крученим швом чи низинкою. Виготовляли сорочки чоловічі, жіночі, дитячі.

Схеми вишивки бісером – заготовка

Сьогодні кожна рукодільниця може спробувати самостійно прикрасити сорочку чи сукню. Для цього потрібно тільки знайти в інтернеті схему, інструкцію до неї і підібрати відповідні міцні нитки. Якщо ви сумніваєтеся у своїх силах, можете купити спеціальну заготовку з нанесеним візерунком і набір кольорових ниток або бісеру. Виготовити таку сучасну вишивку дуже легко, з цим впорається навіть новачок. Одяг прикрашений своїми руками, займе особливе місце у вашому гардеробі.

Коментарів немає

Додати коментар

Добавляти коментарі можна буде після авторизації