День незалежності України: святкування, історія та традиції

День незалежності України: святкування, історія та традиції

Напевно, кожен українець знає, що 24 серпня – День незалежності України. Це свято віддзеркалює одвічне прагнення українського народу до єдності, суверенності та самостійності. Щороку святкування річниці народження нашої держави дивує громадян та гостей країни цікавими нововведеннями

Вихідні святкові дні 2017

Офіційне підтвердження державності відзначається в усіх куточках країни, від Закарпаття до Донбасу, від півночі Чернігівської області до Криму. Цей день став державним святом, прийнятий вихідним на законодавчому рівні.

Як українці святкують День незалежності України

З нагоди Дня здобуття суверенітету на всій території держави відбуваються святкові заходи. Традиційно проводиться парад військ та військової техніки в Києві. У 2016 році в парадному дійстві приймали участь військові із зони конфлікту на Сході України, яким Президент вручив нагороди та бойові прапори.

Парад – не єдиний захід, присвячений здобуттю суверенітету нашою державою. День незалежності України 2016 року знаменувався розгортанням найбільшого в світі українського прапора з квітів у національному музеї народної архітектури. Молодь влаштовувала патріотичні флешмоби в обласних центрах, а столиця відсвяткувала гучним музичним фестивалем. Також щорічно святкові заходи відбуваються на Донбасі, де українські військові по-своєму відзначили цю подію.

Кожен рік вносить свої корективи у програму святкування. Проте патріотичні пісні стали обов’язковим атрибутом урочистого святкування. Останнім часом збільшилася кількість патріотичної поезії до свята Незалежності майже кожен пересічний українець прагне відчути себе поетом та написати вірш до цього визначного, державного свята. Хорошою традицією стало дарувати вітальні листівки до Дня незалежності України, оформлені в національному чи патріотичному стилі.

Традиції святкування

Відзначення кожної річниці державного суверенітету розпочинається з 23 серпня - дня українського прапора. Кожного року у День прапора урочисто проводиться церемонію підняття українського стяга в багатьох містах. З поваги до державної символіки України, цю Ініціативу традиційно підтримають і закордонні дипломатичні установи,

Ранок 24 серпня розпочинається з урочистої ходи Хрещатиком ветеранів збройного конфлікту на Сході України, підрозділів ЗСУ, представників ВС, та представників війкових частин із інших країн до головної площі країни – Майдану Незалежності. Традиційно святкування Дня незалежності завершується виступами відомих артистів творчих колективів з усіх куточків України.

У всіх обласних і районних центрах, та інших населених пунктах проводяться церемоніальні заходи, до яких приєднаються депутати Верховної Ради України, представники органів центральної та місцевої влади, учасники АТО та пересічні Українці. Відбувається покладання квітів до пам’ятників героям, які віддали свої життя за мрії української сім’ї про єдність, свободу, і світле майбутнє України.

Святкування триватимуть до пізнього вечора, і продовжиться освітніми заходами, присвяченими історії свята та української держави. На численних концертах співаки та популярні гурти представлять свої пісні до Дня незалежності України. Великі видавництва, майстри й умільці готують нові листівки для привітання українців в усьому світі.

День незалежності України. Історія виникнення державного свята

Всі знають, коли святкують народження суверенної української держави, та не всім відомо, що так було не завжди. Спочатку датою торжества обрали 16 липня, саме в цей день відбулося прийняття Декларації про державний суверенітет України. Такий документ підписали депутати Верховної Ради УРСР у 1990 році. Влітку 1991 відбулися перші святкування, але подальші події внесли певні корективи у святкування.

Акт проголошення незалежності від 24 серпня було підтверджено більшістю голосів на грудневому всеукраїнському референдумі. Новини від 20 лютого 1992 року повідомляють, що саме це стало підставою для остаточного визначення святкової дати депутатами першого скликання. Вперше у серпні День незалежності Україні було відзначено у 1992. З того часу весь український народ традиційно відзначає це свято 24 серпня.

Наступним визначним святом державного рівня став День Конституції, прийнятої 28 червня 1996 році. Це свято відзначається не так пишно , проте після офіційне набуття країною державного суверенітету цей день став офіційним державними святом та вихідним днем.

Коментарів немає

Додати коментар

Добавляти коментарі можна буде після авторизації