Традиційні обереги українського народу

Традиційні обереги українського народу

Українські національні обереги – безцінна спадщина минулих часів. Наші предки використовували захисні амулети та знаки ще за часів панування слов’янських племен на території від Карпат, до луганських териконів. Традиції оберігати свій дім від духів та всілякої нечисті збереглися в Україні й донині.

Традиційні обереги українського народу

Давні слов’яни вірили, що світ населений добрими і злими духами, невидимими для людського ока. Тому й створювались спеціальні обереги, щоб захищати життя і здоров’я людей від зла.

З часів Київської Русі, аж до початку 20 століття захисні елементи зустрічалися скрізь: в домі, на подвір’ї, на одязі та прикрасах. В оселі часто вішали підкову над входом, на кілочку обов'язково висів рушник-утирачка для рук. Піч та стіни були розмальовані квітами і візерунками з особливим значенням, на горищі сушилися пучки лікарських трав. Згідно з повір’ями, такі предмети були наділені природною світлою силою.

Вишиті сорочки і рушники – це теж народні обереги, їх оздоба завжди мала особливе значення. Найбільше мережали полотно біля грудей, щоб вберегти нетлінну душу людини від нападів нечистої сили. Рукави також прикрашали вишивкою для здоров’я, щастя у коханні, успіху у справах та сили власника.

Дівчата носили кольорове намисто, віночки та хустки не тільки для краси, а й для захисту від злих духів, приманювання удачі і щасливої долі. У козаків часто були з собою прикрашені орнаментом полотняні мішечки з рідною землею, вишиті матір’ю, сестрою чи коханою дружиною; стрічки чи пучки засушених лікарських трав. Пізніше християни почали використовувати освячені ікони та хрестики, як традиційні українські обереги.

Символічне значення оберегів

  1. Перевернутий догори опахалом віник створює захисний бар’єр в домі, не пускаючи до хати нечисту силу.
  2. Прибита догори рогами підкова притягне достаток, опущені донизу кінці заплутують злі сили. За народним повір’ям духи завжди ходять колом: дійшовши від одного краю підкови до іншого, вони змушені повертатись назад.
  3. Переплетення лози, рогози шматків рядна у косу символізує вірність у подружжі, мир у домі, любов.
  4. Червона калина дарує вроду молодим дівчатам та жінкам, тому її часто садять на подвір’ї.
  5. Розписані квітами дерев’яні ложки і лопатки для хліба символізують достаток і багатство, повну чашу добра для сім’ї.
  6. Незамінними оберегами для дому є льон і мак, вони захищають від вроків та чорної магії.
  7. Пташки зі соленого тіста – основні символи гостинності, щирості, сердечності.
  8. М’ята – знаний символ міцного здоров’я, в букеті з шавлією вона утворює могутній дует проти хвороб.
  9. Для сімейного вогнища корисними будуть крупи: рис, горох, гречка.
  10. Соняхи приводять до житла тільки хороших людей.

Наші пращури вірили, що справжні обереги українського народу дарують силу, захищають від зла, допомагають у справах та допомагають мандрівникам щасливо повернутися додому. Своєрідні амулети виготовлялися для всіх, хто жив у домі, а також до конкретних урочистих подій. Навіть в останню путь покійника супроводжував хліб, спечений за спеціальною технологією, з давніми примовками та приспівками.

Як зробити український оберіг своїми руками

Магія природи хоч і біла, чиста, але потребує серйозного підходу і дотримання певних традицій. При виготовленні оберегів варто дотримуватись правил наших предків:

  • не виготовляти захист для себе, такі предмети не принесуть користі
  • правильно підбирати матеріали для впливу на певну сферу життя: здоров’я, кохання, фінансових справ
  • не передавати свій оберіг іншій людині, з ними до житла передаються всі проблеми
  • пам’ятайте, що найкраще захистить від нечистої сили оберіг, виготовлений з щирим бажанням та з доброї волі, адже в ньому закладена позитивна енергетика творця.

Щоб створити український оберіг своїми руками, не обов’язково вивчати величезну кількість теоретичних матеріалів та дотримуватися спеціальних технологій. Можна купити готовий виріб в інтернет магазині, окропити його свяченою водою та помолитися над ним, просячи про щастя тій людині, для якої його придбали.

Коментарів немає

Додати коментар

Добавляти коментарі можна буде після авторизації