Українські народні пісні

Українські народні пісні

Що іноземці знають про Україну? Це країна з великим потенціалом, низьким рівнем економіки та надзвичайно багатим фольклором, з милозвучними піснями, запальними танцями та давню ліричною поезією. Народні українські пісні зачаровують своєю мелодійністю, ніжністю, наповнюють душу бурхливими емоціями, незалежно від жанру. Навіть не знаючи мови та не розуміючи змісту, серце в грудях, відгукується радісним та легким ліричним тремтінням.

Душа українців у щирих рядках

Немає жодної події чи з життя чи побуту які б не були описані в чарівних в текстах про Україну. Наш народ оспівував все, що бачив, чув, відчував: вишитий рушник оберіг, сонце, зорі, квіти, тварин, мальви. Війни проти ворогів, хвилювання наречених перед весіллям, жнива, кріпацькі поневіряння – кожна життєва подія кожна описана по-своєму, унікально, хоча часто зустрічаються схожі мотиви.

Особливу любов викликає багряний символ держави – калина, її згадують у багатьох популярних піснях. Найвідоміша серед них «Ой у лузі червона калина», насправді, авторська пісня, написана Степаном Чарнецьким. Поет написав її до п’єси-опису життя славетного гетьмана Дорошенка, але слова і музика так припали людям до душі, що стала справжнім гімном січових стрільців та поповнила скарбницю національної культурної спадщини.

Що б не співали прості люди, всі види українських пісень лунають у серцях нащадків у нашій країні чи за кордоном протягом століть. Хоч за радянських часів колядки чи щедрівки та інші обрядові пісні звучали значно рідше через заборону релігії, нині популярні обрядові пісні знову звучать майже в кожні домівці

Народні пісні у виконанні відомих українців

Найбільше цінують народну творчість вимушені переселенці, розкидана по всьому світу діаспора. В далеких краях нащадки мужніх козаків і вродливих козачок плекають, бережуть кожну крихту спогадів про Україну. Яскравий приклад – відома американська українка Квітка Цісик, яка співала авторські й народні пісні в сучасній обробці. В її репертуарі були такі чудові композиції, як: «Пісня про рушник», «Ой не світи місяченьку», «Ой, верше мій, верше», тощо.

Популярне в радянські часи тріо «Мареничі» по-своєму інтерпретували творчість предків. Вдалий гітарний супровід доповнив магію давніх текстів про любов. Їхнє виконання твору «Чом ти не прийшов» входить у перелік найвідоміших сучасних обробок.

Зірка сербсько-українського походження Міла Йовович теж полюбляє народні пісні про кохання. Ніжний голос голлівудської акторки витончено та лірично звучить в українських піснях. Лірична українська композиція звучить як колискова, яку співала спершу невільниця, а згодом дружина султана Сулеймана Роксолана-Хюррем серіалі «Величне століття».

Не можна не згадати визначного оперного співака- Дмитра Гнатюка, його спів пронизаний надзвичайний магнетизмом у твору про любов «Ніч яка місячна». «У сусіда хата біла», «Вівці мої, вівці» стали класикою незвичного досі оперного виконання витворів народного музичного мистецтва.

Серед сучасних виконавців, які із задоволенням виконують українські народні пісні, слід відзначити Олександра Пономарьова, Ніну та Тоню Матвієнко, Оксану Білозір, Марійку Бурмака, ILLARIA, гурти Піккардійська Терція та MAD HEADS. Вони популяризують слова і музику нашої нації, плекаючи, любов до культурного спадку серед молодого покоління.

Класифікація пісень України з часів козаччини, до сьогодення

Як виникає справжня народна українська пісня? Спочатку слова й музика ллються з серця одного автора, потім їх підхоплюють десятки, сотні вуст. Мелодія змінюється, слова варіюються, а першоджерела творів про маму, кохання, біль, героїчні подвиги губиться у далекому історичному минулому. Залишається тільки весела або сумна мелодія, щира, правдива, просякнута духом простих людей.

Є десятки видів українських народних пісень, нижче наведені найпоширеніші серед них.

  • За періодом в історії: кріпацькі, чумацькі, козацькі, рекрутські, емігрантські, стрілецькі, тощо.
  • Обрядові: на заручини, весільні, до жнив, веснянки. Сюди ж відносяться купальські пісні, щедрівки та колядки.
  • Побутові: важке життя селян, панщину, кумів, сватів, жартівливі, колискові.
  • Ліричні, щасливе й нещасне кохання.
  • Героїчні подвиги народних улюбленців: гетьманів, керівників повстань, опришків.
  • За географічним виникненням: популярні лемківські, наддніпрянські, галицькі, бойківські, поліські та інші.

Кріпацькі нарікання на важку долю важко знайти у відомих збірниках XVIII – початку XX століття. Панство та шляхта старалися приховати проблему класової боротьби, тож у текстах про Україну переважали любовні чи жартівливі мотиви. Але в деяких джерелах збереглися такі українські народні пісні.

Коментарів немає

Додати коментар

Добавляти коментарі можна буде після авторизації